Двама пробиха път през Великата китайска стена

Преди векове Чингис хан пробива Великата китайска стена, след него – манджурите, а сега, както се твърди, двама китайски строителни работници, които искали да си направят пряк път, предаде Асошиейтед прес.

Властите в Китай са арестували двамата, след като те пробили участък от древната стена, която е сред защитените от ООН обекти на културното наследство.

Мястото, където строителните работници си прокарали път за по-направо, е в порутена отсечка, далеч от участъците, които са възстановени и посещавани от многобройни китайски и чуждестранни туристи.

Държавните медии в Китай показаха черен път, пробит през стената, на фона на селски пейзаж в окръг Ююп, на стотици километри западно от Пекин, и идентифицираха заподозрените като 38-годишен мъж с фамилия Чжън и 55-годишна жена с фамилия Ван.

Двамата искали да си спестят път до строителни обекти в съседни селища, където работели.

Китай се гордее изключително много със системата от кули и свързващи ги зидове, достатъчно широки, за да могат по тях да се движат теглени от коне превозни средства по отсечка с дължина около 8 850 километра, изградена главно по време на династията Мин, управлявала до 1644 г.

Същата година манджурите преодоляват китайската отбрана и завладяват империята, установявайки династията Цин (Манджурската династия).

Впоследствие Стената е изоставена и разграбена от местните селяни, които използвали тухли и камъни от нея. Комунистическото правителство я възстановява като символ на патриотизъм, масова мобилизация и съпротива срещу външния натиск.

Властите в окръг Ююп казаха, че арестите са извършени след сигнал за пробив на стената, получен на 24 август, уточнява БТА.

ЮНЕСКО описва Великата китайска стена като отражение на „сблъсъка и общуването между земеделски цивилизации и номадски цивилизации в древен Китай“.

„Тя осигурява значителни материални доказателства за далновидното стратегическо мислене и могъщите военни и национални отбранителни сили в централните империи в древен Китай и е изключителен пример за превъзходната военна архитектура, технология и изкуство на древен Китай“, отбелязва ЮНЕСКО.

Четете още

Избор на редактора