Русия ни предупреждава за военни учения в Черно море

Руската федерация изпрати публична нотификация за определяне на временна предупредителна зона в Черно море поради провеждане на военни учения. Това се посочва в позиция на Министерството на отбраната, изпратена след запитване на БТА, във връзка с прессъобщението на НАТО, публикувано след вчерашното заседание на съвета НАТО-Украйна.

НАТО осъди „опасното“ поведение на Русия в Черно море и опитите ѝ да блокира износа на украинско зърно, като подчерта, че новата руска „предупредителна зона“ засяга териториалните води на България, която е членка на Алианса, писа БТА вчера.

От МО посочват, че зоната включва части от изключителната икономическа зона на България. Няма причина за притеснение и учението ще се провежда далеч от териториалните води на страната ни.

Въпреки че тези действия не представляват формално нарушение на международноправните норми, те не се смятат за добра практика. България и съюзниците продължават регулярните дейности по засилено наблюдение в зоната на отговорност на НАТО, в съответствие с решенията в рамките на Алианса, добавят от Министерството на отбраната.

Съгласно международното морско право руснаците могат да извършват свободно корабоплаване там, каза пред журналисти заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов. Проблемът е, че в тази зона, провеждайки учение, те нямат право на ембаргови операции и възпрепятстване на корабоплаване, обясни той.

Според него Русия се опитва да осуети износа на зърно от Украйна. По думите му това е опит на Русия да повдигне цената на зърнената сделка, да възпрепятства Украйна. Вероятно ще се търсят преговори Русия да се върне в сделката, но това е въпрос на ООН, а не на НАТО, добави Запрянов.

Четете още

Избор на редактора