Русия удари жилищни блокове в центъра на Киев

Руски ракети удариха многоетажни жилищни сгради в центъра на Киев в неделя преди обед. Пострадала е и детска градина, съобщи БиБиСи. Предполага се, че ракетите са дошли откъм Беларус. Украинското правителство предупреди, че обстрелът може да се повтори.

Най-тежко поразени са блокове в централния район „Шевченко“. Най-малко един човек е загинал, има и неизвестен още брой ранени, предаде ДПА.

„Приятели! Няколко взрива в Шевченковски район! Коли на „Бърза помощ“ и спасители веднага на място!“, написа в Телеграм секунди след ударите кметът на Киев Виталий Кличко. „Има много ранени, правим всичко възможно да извадим хората изпод развалините“, каза той пред журналисти, когато вече беше на мястото.

Най-малко 5-има души са ранени при първия обстрел, съобщи шефът на украинската полиция Игор Клименко. Минути по-късно още няколко крилати ракети са поразили 9-етажен блок. Оттам вече живо беше извадено 7-годишно момиченце и веднага откарано в болница. 36-годишната му майка, която се оказа руска гражданка, бе спасена по-трудно, защото била затисната под бетонна плоча. Вероятно бащата на семейството е загинал. Смята се, че под отломките на сградата може да има още затрупани хора.

Спасители се опитват да извадят затисната от бетона жена.

Разгневеният кмет Виталий Кличко нарече обстрела на столицата „опит на Русия да уплаши украинските власти точно преди започващите в Германия срещи на Г-7.

Съпредседателят на Европейския съвет по международни отношения и бивш премиер на Швеция Карл Билд се съгласи с Кличко в Туитър. „Нападението над жилищни блокове в Киев е преднамерена ескалация на конфликта и сигнал към „Голямата седморка“ преди началото на срещите в Елмау. Другояче ми е трудно да го приема.“

Четете още

Избор на редактора