Руските хакери атакуваха сайта на разузнаването ни

Руската хакерска група „Килнет“ е атакувала и сайта на нашата разузнавателна служба (ДАР). За това съобщиха самите хакери в канала си в Телеграм.

Атаката е била осъществена в събота следобед, 5 ноември, когато в Русия честват празника на разузнавача. „Килнет“ посочват в съобщението си, че предприемат акцията като своеобразен поздрав към руските разузнавачи.

Говорителят на служебното правителство Антон Кутев е потвърдил за хакерската атака пред бТВ. Сайтът на Държавна агенция „Разузнаване“ е бил блокиран само минути и няма теч на данни.

В момента сайтът функционира нормално.

Министър Иван Демерджиев коментира, че това са по-скоро имиджови атаки, целящи да създадат определени настроения и резултати в обществените нагласи. На тази страница не се съдържа никаква сериозна информация. Сама по себе си атаката срещу нея е удар във въздуха, добави той.

Самите хакери пък уточняват, че акцията е насочена спрямо разузнавателните служби на няколко държави, освен България. Те са атакували и сайтовете на служби за сигурност и разузнавания още на Румъния, Естония, Полша и Молдова.

Дейността на руската хакерска група съвпадна с началото на войната в Украйна.

В средата на октомври същата група „Килнет“ атакува сайтовете на 14 държавни институции у нас, сред които министерства и Президентството, като по същия начин се похвали за акцията в Телеграм.

 

Четете още

Избор на редактора