Руският нобелист продаде наградата си за $103,5 млн. Дари ги на украински деца

103,5 милиона долара струва Нобеловата награда за мир, която носителят й Дмитрий Муратов – главен редактор на спрения в Русия „Новая газета“ – продаде на аукцион в Ню Йорк. Цялата сума руският журналист дарява в полза на украинските деца-бежанци.

Търгът започна на 1 юни (Международния ден на детето) в сайта на американската аукционна къща Heritage Auctions. И приключи на 20 юни (Световния ден на бежанците).

Купувачът на Нобеловия медал на Муратов е пожелал анонимност. 103,5 милиона долара обаче са съвсем явни и отиват в хуманитарната мисия на УНИЦЕФ за оказване на помощ на украинските деца в изгнание и техните семейства, където и да се намират, обяви „Новая газета. Европа“.

Самият Дмитрий Муратов е дал съгласие пред УНИЦЕФ част от парите да отидат и за децата-бежанци в Африка и Лаос.

Муратов получи Нобеловата награда за мир през октомври миналата година, заедно с филипинската журналистка Мария Ресе. Комитетът им я връчи за техните „усилия в защита на свободното слово и свободата на самоизразяване – основополагащи условия за демокрация и траен мир“. На 28 март тази година руската цензура спря вестника и сайта. След което Муратов и екипът му създадоха „Новая газета. Европа“ и продължиха работата си в изгнание.

На церемонията по връчване на наградата през декември 2021 г. Дмитрий Муратов каза: „Посвещавам я на нашите журналисти, които загинаха, защитавайки свободното слово.“ Имаше предвид 6-имата сътрудници на вестника, които путинските тайни служби убиха по различно време, докато „Новая газета“ все още излизаше в Русия.

Четете още

Избор на редактора