Салах е луд по шаха, иска мач с Карлсен

Мохамед Салах, един от най-великите футболисти в света, разкри, че е пристрастен към шаха и иска да се срещне със световния номер Магнус Карлсен. Бившият световен шампион отговори с емотикон с махаща ръка.

Египетската машина за отбелязване на голове се смята за един от най-великите африкански футболисти на всички времена и се превърна в жива легенда за гиганта от английската Висша лига Ливърпул.

В ново интервю за Sky Sports преди съботния мач от Висшата лига срещу Манчестър Сити, 32-годишният футболист разкри своята страст.

Салах каза: „Играя шах, пристрастен съм към шаха. Всеки ден, буквално всеки ден“, засмя се той.

Салах каза, че играе играта онлайн, но не уточни къде, въпреки че преди това е публикувал снимки в своя Instagram, показващи, че играе в chess.com. Говорейки пред Sky Sports, Салах казва, че неговите онлайн опоненти го питат дали той наистина е звездният футболист.

„Не казвам името си. Поставям името си и някои други номера, така че някои хора да питат „ти ли си Мо Салах“, аз казвам „да“, те не вярват и казват „ти лъжеш“. Казвам „да, лъжа“.

Запитан дали е добър, Салах разкри, че е Елото му е около 1400. „Добър съм, не съм Магнус, но съм добър. Никой няма шанс с Магнус. Но се надявам, че ще играем един ден.”

Известно е, че Карлсен е голям фен на футбола и Салах, като редовно включва крилото в своя отбор от Фентъзи Висшата лига, който го изведе до върха на играта с повече от 7 милиона играчи.

Бившият световен шампион изглежда прие поканата и отиде в X/Twitter в неделя, за да отговори с просто емоджи, тагвайки Салах.

Ако двамата наистина се срещнат, Салах няма да е първият футболист, получил урок по шах от норвежеца. През 2018 г. съотборникът на Салах в Ливърпул Трент Александър-Арнолд игра срещу Карлсен в демонстративен мач в Манчестър, Англия. Не се получи добре за Александър-Арнолд, който получи мат в 17 хода .

„Играя шах от много малък и винаги ми е харесвало. Трудно е да се намери някой, който иска да играе толкова много, колкото мен“, каза той.

Американската звезда Кристиан Пулишич също говори за страстта си към играта, откакто играе с 10-годишния Карлсен в Charity Chess Challenge. 25-годишният полузащитник на Милан се срещна с Карлсен в Лондон за промоционална кампания за световната спортна марка Puma, където и двамата са посланици.

„Това е невероятна игра, която може да ви помогне с много неща като решаване на проблеми или виждане на различни модели“, каза играчът в интервю за Daily Mail.

Бившият играч на Реал Мадрид Естебан Гранеро е друга звезда, която обича шаха. „Аз съм голям фен на шаха. В друг живот бих искал да бъда професионален шахматист. Обичам да играя шах, обичам да гледам шах. Прекарвам по-голямата част от свободното си време в него“, каза испанската звезда през 202о пред chess.com .

Шахматът привлече и един от най-добрите тенисисти в света. Испанският феномен Карлос Алкарас наскоро разкри, че е използвал шаха като инструмент, за да поддържа ума си остър, когато играе на важни турнири.

„Шахът ми помага да бъда умствено по-бърз, да виждам отиграванията, ходовете, които искам да направя, сподели Алкарас в интервю за испанското издание за спортни новини Marca . – В шаха, както и в тениса, играта може да се обърне, ако загубите концентрация дори само за момент“, добави той.

Четете още

Избор на редактора