Самолетът на Лавров летял през Гърция за Скопие

Самолетът с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров не е прелетял над България, а над Турция и Гърция на път за срещата на ОССЕ в столицата на Република Северна Македония Скопие. Това съобщава руската агенция ТАСС, като се позовава на данни на специализирания сайт за проследяване на полети „ФлайтАуеър“ (FlightAware).

Дължината на маршрута на министерския самолет беше около 4 хиляди км, пътуването продължи повече от пет часа. Самолетът на Лавров прелетя над Турция, а също и Гърция на път за Северна Македония, въпреки че предварително се очакваше маршрут през България, пише агенцията.

Според ТАСС, българската страна е отказала да допусне прелитане на самолета на ръководителя на руското външно министерство, ако на борда е официалният представител на руското дипломатическо ведомство Мария Захарова.

В нотата на българското външно министерство, с която агенцията разполага, се посочва по-специално: „Дава се разрешение за участие в горепосочената среща в Скопие на министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров и придружаващата го делегация в съответствие с бележката <…>. Разрешението не се отнася за директора на информационния отдел и печата на руското Министерство на външните работи на Мария Захарова, която фигурира в списъка на санкциите, в съответствие с действащото законодателство на ЕС.“

Експерти смятат, че това не е свързано със санкции, тъй като самият Лавров е в санкционния списък на ЕС. „Може би официална София се страхува от Захарова, дори да лети със самолет“, каза събеседник на ТАСС в дипломатическите среди.

Сергей Лавров беше посрещнат в Скопие от руския посланик. Там той участва в 30-ата Министерска среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Четете още

Избор на редактора