Сара Вагенкнехт създава своя популистка партия

Звездата на германската левица Сара Вагенкнехт напусна най-лявата парламентарна партия, за да създаде своя собствена популистка формация, която се концентрира върху скептицизъм по зелените въпроси и по подкрепата за Украйна, която според социологическите проучвания може да спечели до 20 % от гласовете, предаде Ройтерс.

Сара Вагенкнехт, която е израснала в Източна Германия като дъщеря на майка германка и баща иранец, заяви днес пред репортери, че ще се стреми да спечели недоволните избиратели от ляво и дясно.

„Много от тях вече не знаят за кого да гласуват или гласуват за дясното от ярост и отчаяние“, каза тя. „Това не може да продължава по този начин. В противен случай вероятно няма да разпознаем собствената си държава след десет години.“

При положение че икономиката на Германия е засегната от високите цени на енергията и инфлацията, ниската подкрепа за партиите на лявоцентристката коалиция на канцлера Олаф Шолц подкопава консервативните християндемократи, което създава възможности за популистите, посочва Ройтерс.

„Във време на криза…. законодателите на „Левите“  трябва да се концентрират върху това да си вършат работата“, заяви лидерът на партия „Левите“ Янина Вислер. „И това е лявата опозиция, а не егото за създаване на нова партия.“

Тази фрагментация позволи на крайнодясната „Алтернатива за Германия“ (AзГ) да заеме второ място на няколко скорошни избори – като се опира на група избиратели, от които Алиансът на Сара Вагенкнехт би могъл да се възползва.

„Описваха ме като близка до Путин или проруски настроена заради това, че искам решение в Украйна чрез преговори“, казва тя. „Ваше легитимно право е да не ни харесвате или да не споделяте нашите позиции. Но … не предприемайте евтиния начин да ни приписвате неща, които ние не представляваме.“

Вагенкнехт призовава за по-строги ограничения върху имиграцията, противопоставя се на изпращането на оръжия в Украйна и се обявява за намиране на решение за нахлуването на Русия в съседната страна чрез преговори.

Проучване на Civey за T-Online показа, че около 20% от избирателите не изключват, че може гласуват за нейната нова партия. AзГ събира около 20% в повечето анкети и изостава от консерваторите, които са с около 30 процента. Трите участващи в правителството партии имат общо 30-35 на сто.

Четете още

Избор на редактора