„Светът на сънищата“ с премиера в Софийската опера

На 25 май от 19.00 ч. ще се състои световната премиера на първата българска електроакустична опера „Светът на сънищата“, съобщиха от Софийската опера.

Това е фантастична интерактивна опера, обединила Албена Врачанска, която създава композицията и концепцията, с либретото на Питър Табит Джоунс и електронната композиция и звуковия дизайн на Мануела Бончева.

Спектакъла ръководи Жорж Димитров, тонрежисьор е Пламен Йорданов, а пианист е Виктория Гершон. Главните действащи лица се изпълняват от Стефани Кръстева – Красавицата, Емил Павлов – Принц Морфеус, Росица Инджева – Царицата на нощта, Николай Войнов – Царят на нощта, Вълшебните жени – Анна Вутова, Рада Тотева, Елеонора Джоджоска и Аида Пипоян.

В последно време новаторският жанр се радва на голям интерес в Западна Европа. Неограничените възможности на електронната музика и саунд дизайна дават поле за разгръщане на творческата фантазия на двете дами – пионери в този жанр за България, коментират от Софийска опера.

„Светът на сънищата“ се представя в семейните програми на оперния театър, защото историята и музиката са произведения на две нива. Една от най-новаторските идеи е да се направи симбиоза между електронната музика и традиционната опера.

Четете още

Избор на редактора