Ердоган: Справедлив свят е възможен, но не и със САЩ

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи остри критики към САЩ, които блокираха приемането на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, настояваща за хуманитарно прекратяване на огъня в Газа, като заяви, че „справедлив свят е възможен, но не и със САЩ“, предаде турската телевизия Хабертюрк, цитирана от БТА.

„В Съвета за сигурност на ООН има пет постоянни членове и временни членове. Но за съжаление, прекратяването на огъня беше отхвърлено само с гласа на САЩ. Единствено. Възможна ли е такава справедливост?“, попита турският президент в изказване на проява в Истанбул.

Според него обаче „справедлив свят е възможен, но не и със САЩ“, които „подкрепят Израел с парите и боеприпасите си“.

„Съветът за сигурност, чието задължение е да защитава световния мир, се превърна в съвет за защита и закрила на Израел. Нямаше решение за прекратяване на огъня поради ветото на САЩ. Въпреки че 13 държави казаха „да“ на резолюцията, резултатът не се промени. Фактът, че светът е по-голям от 5, беше осъзнат за пореден път“, каза Ердоган.

Турският лидер отново заяви, че Съветът за сигурност на ООН трябва да бъде реформиран, защото, както отбеляза, „с тази ООН, с този Съвет за сигурност на ООН, човечеството не може да стигне доникъде“.

„След Газа нищо не може да продължи по стария начин. Касапите от Газа трябва да отговарят за престъпленията си срещу човечеството пред международни съдилища. Рано или късно това ще стане. Ние ще следим този въпрос“, каза Ердоган и се зарече, че Турция ще продължи с усилията си, „за да не се повтори това, за да не се размине на тиранина“.

Четете още

Избор на редактора