След 13 години процес Топлото влиза на топло – 7 години за пране на пари

След 13 години съдебен процес, на първа инстанция Софийският градски съд (СГС) призна за виновен за пране на пари бившия шеф на столичната „Топлофикация“ Валентин Димитров, станал публично известен като Вальо Топлото.

В продължение на над час и половина съдия Петя Крънчева мотивира присъдата и накрая я произнесе: 7 години затвор. Освен това в полза на държавата от Димитров се отнемат 1 милион лева. Той беше глобен и с 20 000 лева, а трябва да плати и разноските по делото в размер на над 100 000 лева, предаде БНР.

Според обвинението Димитров е присвоил 10 млн. лв. от „Топлофикация” – София, които след това превъртял в различни сделки. Подсъдима в този процес беше и майка му Цеца Димитрова, която обаче почина преди да чуе присъдата.

Прокуратурата поиска той да лежи в затвора 10 години, но каква ще е точната присъда на Димитров, ще стане ясно по-късно днес.

Разследванията срещу бившия шеф на столичната „Топлофикация“ започнаха през 2006 г. с шумен арест. Повдигнати му бяха 4 обвинения, като по едно от тях – за безстопанственост, получи 3-годишна ефективна присъда, която излежа.

По обвинението за валутни престъпления беше оправдан. Предстои състав на Върховния касационен съд да каже дали Димитров е виновен или невинен и за присвояването на близо 4,5 млн. лева.

Четете още

Избор на редактора