С два фамозни гола Турция пречупи Грузия

Турция победи дебютанта Грузия с 3:1 мач от първия кръг в група „F“ на Европейското първенство по футбол в Германия и за първи път в участията си на Еврошампионати стартира с успех. Мерт Мюлдюр в 25-ата и Арда Гюлер в 65-ата вкараха красиви попадения за турския състав, а в седмата минута на добавеното време Керем Актюркоглу също се разписа. Историческо първо попадение за грузинците на Европейско първенство реализира Гиорги Микаутадзе в 32-ата минута.

В другата среща от групата по-късно днес играят Португалия и Чехия, уточнява БТА.

Тимът на Турция ще се изправи срещу португалците във втория си двубой на 22 юни, докато грузинците ще имат за съперник състава на Чехия.

Турските национали започнаха много активно двубоя и още в шестата минута Каан Айхан засече топката след изпълнение на ъглов удар, но бе неточен. Четири минути по-късно Айхан пропусна отлична възможност да се разпише след като удари греда при удар от около 20 метра.

Грузинците също търсеха възможности да застрашат вратата на противника и в 12-ата минута Анзор Меквабишвили отправи силен изстрел, но стражът на Турция Мерт Гюнок спаси. Колегата му на вратата на Груция Гиорги Мамардашвили също се прояви със спасяване две минути по-късно след удар на Кенан Йълдъз.

Турция поведе в 25-ата минута, когато Мерт Мюлдюр засече отлично топката, която бе отклонена с глава от защитник на Грузия, реализирайки страхотен гол за 1:0.

Две минути по-късно Кенан Йълдъз вкара за втори път топката във вратата на грузинците, но след преразглеждане на ситуацията със системата за видеоарбитраж-ВАР, попадението не бе зачетено заради засада.

Динамичните действия на двата състава продължиха и в 32-ата минута Грузия стигна до първото си попадение на Европейско първенство. Негов автор бе Гиорги Микаутадзе, който преодоля вратаря на турския тим Гюнок и изравни за 1:1.

Четири минути по-късно Микаутадзу отправи нов удар, който топката прелетя вляво от вратата на Турция.

В началните моменти второто полувреме изстрел на Гиорги Микаутадзе бе блокиран от защитник, а в 57-ата минута Хакан Чалханоглу не успя да се разпише от свободен удар за Турция.

Хвича Кварацхелия бе неточен при нова атака за Грузия в 62-ата минута, а в 65-ата 19-годишният футболист на Реал Мадрид Арда Гюлер блесна с фантастично изпълнение. Гюлер вкара за 2:1 за Турция с мощен изстрел извън наказателното поле.

Грузинците не се отказаха да търсят изравнително попадение и пет минути по-късно Гиорги Кочорашвили удари греда. В третата минута на добавеното време футболистите на Грузия пропуснаха изключителна възможност да стигнат до равенството след като двама от тях си попречиха в опита си за шутират от близко разстояние в наказателното поле на Турция.

Финалните моменти бяха изключително драматични, а дъждът над стадион „Сигнал Идуна Парк“ в Дортмунд се засили.

В шестата минута на добавеното време на мача Хвича Кварацхелия също удари греда за Грузия, а минута по-късно турците реализираха третия си гол в двубоя, дело на влезлия като резерва Керем Актюркоглу, който прати топката в опразнената врата на съперника.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 433 (@433)

Четете още

Избор на редактора