Прецакват такситата – доплащат 550 лв. към патентния данък

Таксидижиите ще доплащат още 550 лв. към задължителния си патентен данък. В София той е 850 лева за 2023 г., но те плащат само 300 лева. Това бе решението на Столичния общински съвет от 27 октомври 2022 г.

Очакванията бяха, че останалата част от 550 лева ще се поеме от държавния бюджет като целева субсидия. Така бе в предните две години, защото се прие, че в условията на пандемията от COVID 19 таксиметровият бранш търпи щети.

„Засега изглежда, че такава компенсация няма да има и в проекта за държавен бюджет (на служебното правителство – б.р.) няма заложени средства, доколкото знаем“, обяви зам.-кметът по транспорта Дончо Барбалов, който ръководи и сектор „Финанси“ на Столичната община.

В София са регистрирани 5211 таксиметрови коли и за доплащане на техния данък ще трябват допълнително 2.860 млн.лева, уточни той днес пред общинската комисия по транспорт. Реакция от общинските съветници не последва, но вариантите да се платят тези средства са само два.

Единият е таксиметровите фирми да доплатят разликата от 550 лева за всеки автомобил. Другият е СОС да разгледа и одобри нов доклад, с който тези близо 3 млн.лева да се поемат от общинския бюджет за 2023 г.

Тъй като той още не е приет, защото и държавният бюджет не е, и сега Столична община ползва структурата на миналогодишния. В него няма заделен такъв разход, защото през 2022 г. правителството на Кирил Петков отпусна целева субсидия за компенсиране на разликата в патентния данък на софийските таксита.

Четете още

Избор на редактора