Температурен рекорд от 117 години в Хасково

Температурни рекорди бяха регистрирани в три града в страната днес – Хасково, Шумен и Русе, предава БТА. Абсолютен рекорд за днешния ден бе отчетен в Хасково. Следобед живакът удари 38,5 градуса, съобщиха дежурните от местната хидрометереологична обсерватория.

През цялата история на измерванията досега най-горещо е било преди 117 години – на 13 юли 1906 година, когато термометърът е показвал 36,5 градуса. В региона в сила е оранжев код за опасни метереологични явления. Той ще бъде валиден и за утре.

Максимална температура от 39,5 градуса на сянка е измерена в късния следобед в Русе, което е рекорд за тази дата. Това съобщиха от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град.

Досега най-горещо на 13-и юли е било през 1989 г., когато термометрите са отчели 37,7 градуса.

Директорът на „Спешна помощ“ в Русе д-р Иванка Маринова коментира за БТА, че от сутринта медицинските екипи са реагирали само на два сигнала за почувствали се зле от жегата русенци.

Поради високите температури от днес Общината обособи временен пункт в центъра на града, където се предоставя безплатна минерална вода на гражданите, а медицински фелдшер измерва кръвното налягане на желаещите минувачи.

Термометърът в Шумен стигна днес 36 градуса, съобщиха от хидрометеорологичната обсерватория в града. Температурата е измерена около 16:00 часа, като до края на деня е възможно да се повиши незначително. На този ден най-топло преди е било през 2000 година, когато са отчетени 35,4 градуса.

Четете още

Избор на редактора