ТЕЦ „Брикел“ пуши отвсякъде. Очаква се решение на ВАС

Основният проблем около ТЕЦ „Брикел“ бе изпускането на неорганизирани емисии. Казано простичко – пуши отвсякъде. Очаква се решение на Върховния административен съд за ТЕЦ-а. Това коментира служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова пред bTV.

Тя допълни, че лично е запозната със ситуацията там, тъй като лично е присъствала на проверката на своя предшественик Сандов.

Министър Карамфилова бе категорична, че при всички положения контролът трябва сериозно да бъде засилен.

„Към момента ТЕЦ „Брикел“ не работи. Предполагам, че планират ремонт“, уточни тя.

За работата си в Министерството на околната среда и водите Карамфилова каза, че предстои да се направи одит за действията на предишното ръководство на Министерството.

„Добрите практики ще бъдат запазени, а ако има неща, които считам, че трябва да са коригирани – ще го направим – разясни Карамфилова. – За този кратък период съм наясно, че ще фокусираме върху няколко неща. Едно от тях е наказателни процедури по отношение на неспазване на екологичното законодателство“.

Служебният министър на околната среда и водите уточни, че фокусът ще е насочен основно към наказателната процедура за нарушение закриването и рекултивацията на депа за неопасни отпадъци.

Наказателната процедура стартира през 2012 година. Предприети са действия, но ЕК обяви, че очаква в най-кратки срокове оставащите 12 депата да бъдат закрити.

„Ако не бъдат закрити, се очаква еднократна санкция в размер на осемцифрена сума в евро. Реално е това да се случи. При ново неизпълнение ще има санкция с всеки ден неизпълнение“, подчерта министър Карамфилова.

Четете още

Избор на редактора