Заливът „Корал“ е най-новата защитена местност

Заливът „Корал“ бе обявен за нова защитена местност от вицепремиера по климатичните политики и министър на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов. Това става ясно от публикация на Сандов във Фейсбук, цитирана от БТА.

Той обясни, че решението му е част от стратегията за опазване на морските екосистеми и е по предложение на сдружение „Да запазим Корал“.

Сандов разяснява, че до 2030 г. България трябва да има 30 процента защитени морски зони и 10 процента строго защитени такива. Част от ангажиментите на страната ни според критериите за участие в „Коалиция за висока амбиция за природата и хората“ – междуправителствена коалиция към Конвенцията за биологично разнообразие, на която България е част от 2 март 2022 г.

Министърът конкретизира и какви следва да са забранените дейности в новата защитената местност. Сред тях са навлизане на моторни и моторно-ветроходни плавателни средства, с изключение при бедствия, извънредни ситуации, за провеждане на аварийни, контролни и спасителни дейности през цялата година и за нуждите на риболова през периода от 1 октомври до 1 март, интензивно и екстензивно отглеждане на аквакултури, използване на дънни, тралиращи, драгиращи средства, включително и бийм трал, депониране на драгажни маси, изхвърляне на отпадни води от плавателни съдове, изграждане и поставяне на изкуствени подводни рифове или атракциони върху и под повърхността на водата, изхвърляне на канализационни и/или отпадъчни води от сушата и заустване на канализации, изхвърляне/изпускане на нефтопродукти и други отпадъци.

„Корал“ допълва списъка на официално защитените местности „Пеликаните“, „Колокита“, „Пода“, „Дуранкулашко езеро“, „Шабленско езеро“, „Калимок-Бръшлен“, „Злато поле“, „Връшка чука“, „Кайлъка“, „Чатъма“, „Батлъбоаз“, „Самодивска поляна“, „Широка поляна“, „Кавал тепе“, „Слънчева поляна“, „Студената чучурика“, „Ломия“.

Четете още

Избор на редактора