Три дни 67 млн. египтяни ще избират президент

Близо 67 милиона египтяни имат право на глас на изборите за президент, които започнаха днес в арабската република и ще продължат три дни, съобщи в. “Ал Ахрам”.

Според Националната изборна администрация на Египет за вота за държавен глава са разкрити 9 376 секции с 11 631 комисии. Общо петнадесет хиляди съдии от различни съдебни органи ще наблюдават протичането на изборите.

115 международни и 70 местни медии са получили акредитация да отразяват вота. Наред с това 67 дипломати от 24 посолства и 220 представители на 14 международни организации са се регистрирали като наблюдатели.

Гласуването в чужбина се проведе от 1 до 3 декември в 137 египетски посолства и консулства в 121 страни.

Четирима кандидати участват в изборите. Настоящият държавен глава Абдел Фатах ас Сиси, който се очаква да спечели нов шестгодишен мандат, беше избран през 2014 г. след свалянето на Мохамед Морси и “Мюсюлмански братя” и преизбран през 2018 г. Той има право да се кандидатира за трети път след поправки в конституцията, приети през 2019 г.

Останалите претенденти са лидерите на партията Уафд Абдел-Санад Ямама, на Народната републиканска партия Хазем Омар и на лявата Египетската социалдемократическа партия Фарид Захран.

Резултатите се очаква да бъдат оповестени на 18 декември.

Четете още

Избор на редактора