Тръмп с лекота победи Хейли в родния й щат

Бързата победа на Доналд Тръмп на първичните избори в Южна Каролина потвърждава повече от когато и да е било, влиянието, което има бившият президент върху своята партия, отбелязва Франс прес.

Само за няколко секунди лицето на Тръмп се появи по всички телевизионни екрани.  Победата на бившия президент на първичните избори в  този щат означава, че той води вече в пет първични вота на републиканците  – в Айова, в Ню Хемпшър, в Невада, на Вирджинските острови и в Южна Каролина.

При преброени 94 процента от бюлетините Тръмп има 60,1 процента и 44 делегати, а единствената му опонентка Ники Хейли получава 39,2 процента и 3 делегати, посочва Си Ен Ен.

Ники Хейли обяви, че няма да се оттегля от надпреварата с аргумента, че това би било прекалено лесно решение.

Следват първични избори в Мичиган, Мисури, Айдахо, а на 5 март ще бъде Супервторникът, в който гласуват едновременно петнадесетина щата, сред които Тексас, Калифорния, Колорадо и Вирджиния.

Хейли не е фаворит в нито един от тези щати, уточнява БТА.

Според анализатори единствената й надежда е да издържи достатъчно дълго време, за да може някое от съдебните дела да подкопае кандидатурата на Тръмп, казва политологът Джулиън Зелицър.

Тръмп си навлече гнева заради коментари, сметнати за расистки. В петък пред група афроамериканци в Южна Каролина той каза: „Много хора казват, че чернокожите ме харесват, защото са страдали толкова много и са били дискриминирани и ме възприемат като някой, който е дискриминиран“. Това беше възприето като опит на Тръмп да намекне, че цветнокожите имат съдебни проблеми и биха го разбрали защото и той има съдебни неволи.

Четете още

Избор на редактора