Турция: 113 заповеди за арест на калпави строители

Властите в Турция са издали 113 заповеди за арест във връзка със строителството на сгради, рухнали при земетресението в понеделник, съобщи BBC.

Турската полиция вече е арестувала най-малко 12 души, включително строителни предприемачи.

Междувременно безредиците в Южна Турция попречиха на някои места спасителните операции.

Броят на потвърдените загинали в Турция и Сирия нарасна до над 28 000.

Очакват се още арести, но действието ще се разглежда от мнозина като опит да се отклони общата вина за бедствието.

Години наред експерти предупреждаваха, че много нови сгради в Турция не са безопасни поради ендемичната корупция и правителствените политики.

Тези политики позволиха така наречените амнистии за изпълнители, които се отклониха от строителните разпоредби, за да насърчат строителния бум – включително в райони, застрашени от земетресения.

Хиляди сгради се срутиха по време на земетресението, повдигайки въпроси дали въздействието на природното бедствие се е влошило от човешки грешки.

С предстоящите избори бъдещето на президента Ердоган е поставено под въпрос, след като прекара 20 години на власт.

Ердоган призна за недостатъци при строителството, но по време на едно посещение в зона на бедствие той изглежда обвини съдбата. „Такива неща винаги са се случвали, каза той. — Това е част от плана на съдбата.“

На шестия ден след труса положението става все по-отчайващо.

В събота германските спасители и австрийската армия спряха издирвателните операции заради сблъсъци между неназовани групи в провинция Хатай. Очаква се сигурността да се влоши, тъй като доставките на храна намаляват, каза един спасител.

„Има нарастваща агресия между фракциите в Турция, каза австрийският подполковник Пиер Кугелвайс. Шансовете за спасяване на живот нямат разумна връзка с риска за безопасността.“

Издирването на оцелели е подновено под защитата на турската армия.

В Южна Турция и Северна Сирия милиони са без дом и температурите продължават да падат под нулата всяка нощ.

ООН предупреди, че повече от 800 000 души са без подходяща храна, а нейната хуманитарна агенция на място предупреждава, че окончателният брой на жертвите от земетресението вероятно ще се удвои.

В Сирия броят на жертвите вече възлиза на над 3500 – но нови цифри не са публикувани от петък.

Надеждата за намиране на много повече оцелели избледнява, въпреки някои невероятни спасявания.

Сред спасените от развалините в събота бяха петчленно семейство в турската провинция Газиантеп и седемгодишно момиче в Хатай, които прекараха 132 часа под развалините.

Земетресението беше описано като „най-лошото събитие от 100 години в този регион“ от ръководителя на хуманитарната помощ на ООН, който беше в турската провинция Кахраманмараш в събота.

Четете още

Избор на редактора