Тя смело свали хиджаба. Вече има испанско гражданство

Иранската шахматистка, която свали хиджаба от главата си по време на състезания и след това се премести в Испания, вече е получила гражданство и паспорт на европейската страна, съобщи министерството на външните работи в Мадрид.

Сарасадат Хадемалшарие, известна в Европа с името Сара Кадем, зе участие в Световното първенство по бърз и блиц шах на FIDE, проведено в Казахстан в края на декември, без забрадка, която е задължителна според строгите ислямски правила за облекло в Иран.

Веднага след като стана ясно, че тя играе без забрадка в Казахстан, беше издадена заповед за арест срещу нея в родината й, а тя замина за Испания в сряда, за да се спаси.

Законите, налагащи задължителното носене на хиджаб, се превърнаха във възпламенителна точка по време на безредиците, които обхванаха Иран. През миналата година 22-годишната иранска гражданка от кюрдски произход Махса Амини почина в ареста. Тя беше задържана от нравствената полиция на страната, обвинена в разлагащ морал в средата на миналия септември.

26-годишната шахматистка обяви пред Ройтерс, че не съжалява за жеста си в подкрепа на протестното движение срещу религиозното и политическо ръководство на страната.

Испанският държавен вестник съобщи, че кабинетът е одобрил предоставянето на гражданство на Кадем във вторник, „като взе предвид специалните обстоятелства“ на нейния случай.

Четете още

Избор на редактора