Убиецът от Цетине застрелял първо наемателите си, после гърмял наред

Вук Борилович e мъжът, който уби 11 свои съграждани и рани шестима в Цетине вчера. Той е стрелял безразборно с ловна пушка по съседи, екипа на Спешна медицинска помощ, полицаи и минувачи.

Според властите по време на престрелка с полицията Борилович е бил застрелян от свой съгражданин. Преди това е отказал да се предаде на органите на реда, въпреки че е бил обкръжен.

Министерството на вътрешните работи, Дирекцията на полицията и Върховната държавна прокуратура призоваха за сдържаност, като обещаха да оповестят подробности за трагедията и за това как е убит Борилович веднага щом установят фактите.

Тялото му е изпратено за аутопсия, по неофициална информация то е с множество огнестрелни рани. Очаква се експертизата да установи как е убит и дали е стреляно с едно оръжие.

Според официалните данни Борилович е отишъл в апартамента на свои наематели в кв. Медовина и още на вратата е убил двете деца, а след това е прострелял и майка им. След това – според полицията – е влязъл в съседна къща, където е застрелял трима и ранил един. На улицата ранява още хора, в това число и полицай, който се опитва да го усмири, предаде БТА.

Властите не разкриват повече подробности, както и мотивите, накарали Борилович да извърши бруталното деяние.

Директорът на полицейската служба Зоран Бръджанин обяви късно снощи известните към момента обстоятелства:

„Борилович стреля по семейство, чиито членове са настанени в апартаментите на къщата му като наематели в кв. Медовина. С огнестрелно оръжие, ловна пушка, той отне живота на две деца, едното на осем години, а другото на единадесет години, и рани майка им, която почина от раните си в лечебно заведение. След това излезе и стреля със същото огнестрелно оръжие по жителите на това населено място, като уби още седем души и рани шестима“.

По последни данни четирима души, ранени при вчерашната трагедия в Цетине, са хоспитализирани в Клиничния център в Черна гора, един от тях е с опасност за живота и е в интензивно отделение. Според информация от Центъра, друг пострадал е извън опасност, добро е и състоянието на двамата пациенти, останали в болницата в Цетине.

Властите в  Черна гора обявиха тридневен траур заради трагедия. Върховният представител на Европейския съюз по сигурността и външните работи Жозеп Борел изказа съболезнования на семействата на жертвите и на народа на Черна гора.

От Министерството на външните работи (МВнР) на България изказаха съболезнования по повод трагедията.

„Най-искрени съболезнования на семействата на загиналите и гражданите на Черна гора по повод вчерашната трагедия в Цетине, когато загинаха 11 души – заявяват от МВнР. –  В този скръбен момент на национален траур България е с Черна гора в мислите си. Пожелаваме бързо възстановяване на пострадалите, посочват от външното ни министерство“.

Четете още

Избор на редактора