Уволненият шеф на „Ел Би“: Министърът ме натискаше да купувам мляко от Унгария

Служебният министър на икономиката Никола Стоянов е натискал уволнения директор на държавната фирма „Ел Би Булгарикум“ Николай Маринов да внася прясно и сухо мляко на завишени цени от Унгария и да прекрати практиката да изкупува от местни производители. Това заяви на пресконференция днес Николай Маринов.

„Министър Стоянов ме извика в кабинета си в средата на януари и след като говорихме по различни теми, ми каза, че е разговарял с някаква фирма и те щели да ми изпратят оферта. Когато се върнах в кабинета си, там наистина ме чакаше оферта, но за внос на мляко от Унгария.

То беше с масленост 3,5%, при положение, че нашата норма е за минимум 3,6 масленост. Освен това цената му беше 1,45 лв., а изкупните цени на млякото от Видинско, което ние преработваме, е с 4 процента масленост и е на цени между 1,15 и 1,30 лв. за литър. Имаше и оферта за доставка на сухо мляко“, каза Маринов, като подчерта, че той няма какво да прави със сухото мляко, защото не го използват.

Маринов обясни, че натискът върху него да прекрати договорите с българските фирми, от които изкупува мляко, е започнал след като отказал тази оферта. След настоятелни въпроси Маринов каза, че фирмата с офертата за мляко от Унгария е всъщност българска и се казва „Милки Груп Био“.

Четете още

Избор на редактора