Украйна и Молдова получиха статут на кандидатки за ЕС

Съветът на Европейския съюз одобри късно вечерта в четвъртък Украйна и Молдова за статута кандидат-членки на ЕС.

Председателят на Съвета Шарл Мишел нарече решението „исторически момент“ и „ключова стъпка в пътя на двете страни към Евросъюза“.

Според украинският президент Володимир Зеленски бъдещето на Украйна е в ЕС и решението е „уникален и исторически момент“, съобщи БНР.

Междувременно Киев заведе дело срещу Русия в Европейския съд по правата на човека с искане тя да прекрати „масираното нарушение на човешки права“ в Украйна, предаде Ройтерс.

Искът на Украйна е за периода от началото на войната 24 февруари до 7 април – датата, на която Москва изтегли силите си от подстъпите към украинската столица.

Актът е символичен и не може да има реален ефект, тъй като на 7 юни руският парламент прие два закона, с които прекрати юрисдикцията на съда в Страсбург по отношение на Русия.

След снощното решение на Съвета на ЕС Украйна и Молдова – едната във война, а другата на ръба на война – на практика изпревариха кандидатките Албания и Северна Македония. Проблемът на двете балкански държави не е война, а България. Инатът на някои български политици да приемат в спешен порядък френското предложение (което е изключително изгодно за страната ни) доведе до разочарование и негативни реакции в цяла Европа.

Четете още

Избор на редактора