Хари Потър изчезва от руските сайтове за филми онлайн

Всички филми от франчайзите за Хари Потър и „Фантастични животни“ от 1 февруари ще бъдат недостъпни в руските сайтове за филми онлайн, съобщават от РБК, позовавайки се на Amediateka – компанията, която притежава правата за съответното съдържание на Warner Bros. Срокът за лицензионните права изтича на 31 януари. На сайта Кинопоиск, който е партньорски на Амедиатека, филмите от вселената на Хари Потър също ще бъдат достъпни само до края на месеца.

През ноември 2022 г. стана известно, че киностудиата Warner Bros. е забранила показа на свои филми по телевизионните канали на руския холдинг Национална медийна група във връзка с агресивната политика на Москва.

По-конкретно става дума за филмите за Хари Потър, Годзила и героите от вселената на комиксите DC, които по традиция са събирали най-висок рейтинг по време на новогодишните празници.

По-рано движение на православни активисти поиска от министъра на културата на Руската федерация Олга Любимова да забрани книгите на писателката Джоан Роулинг за Хари Потър, защото според тях една от най-добрите детски истории на нашето време съдъръжала „пропаганда на магьосничеството и сатанизма“.

През април държателите на правата за произведенията за момчето вълшебник обявиха, че прекратяват сътрудничеството си с руски дигитални книжарници. Във връзка с това продажбите на серията романи за Хари Потър скочиха 48 пъти в рамките на 2 дни.

От „Союзмултфилм“ пък съобщиха, че планират създаването на анимационни филми, които да станат руската алтернатива на „вносните“ филми от поредицата „Хари Потър“ и „Властелинът на пръстените“.

По думите на председателя на Съвета на директорите на студиото Юлиана Слашчева в момента въпросните проекти са в процес на разработване.

Четете още

Избор на редактора