„Хартиената коалиция“ отхвърли ветото на президента

„Хартиената коалиция“ между ГЕРБ, ДПС и БСП за връщане на хартиената бюлетина отхвърли ветото на президента Румен Радев над промените в Изборния кодекс.

Това се случи в последния работен ден на парламента преди празници, след като депутатите решиха, че това е приоритет, а на удължаването на държавния бюджет.

Ветото бе отхвърлено със 125 гласа „за“ и 101 „против“. Срещу финалното приемане на промените в Изборния кодекс гласуваха „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, „Български възход и „Възраждане.

Текстовете, освен връщане на хартиената бюлетина, предвиждат машините да се превърнат в принтери, които отпечатват бюлетина. Тя ще бъде подпечатвана от секционната избирателна комисия, за да бъде вотът валиден, и ще се пусна в урна.

Накрая „машинните“ бюлетини ще се броят ръчно – като обикновените хартиени, а устройствата за гласуване няма да отчитат изборния резултат, подаден чрез тях. О

Въпросните „машинни бюлетини“ трябва да са от специална хартия, доставена от БНБ. Но „спешното заседание“ роди и новина – вариантът на ГЕРБ, ДПС и БСП на Изборен кодекс не може да бъде изпълнен, ако има избори в следващите месеци. Вероятно и до местния редовен вот, който е през октомври 2023 г.

Четете още

Избор на редактора