Хенри Кисинджър: Време е за мир в Украйна

Наближава времето да се договаря мир в Украйна, за да се намали рискът от още една разрушителна световна война, каза патриархът на американската дипломация Хенри Кисинджър, цитиран от Ройтерс. 99-годишният бивш държавен секретар обаче предупреди, че мечтите за разпокъсване на Русия може да отприщят ядрен хаос

Кисинджър, който е архитект на политиката на разведряване със Съветския съюз по времето на Студената война, неведнъж се е срещал с Владимир Путин, откакто той е президент на Русия през 2000 г.

Засега не се очертава изход от конфликта, започнал с руската инвазия в Украйна на 24 февруари, при който бяха убити десетки хиляди души, а милиони бяха принудени да напуснат домовете си. Русия в момента контролира близо една пета от територията на Украйна, посочва Ройтерс.

Кремъл казва, че Киев трябва да признае анексирането от Москва на четири частично контролирани от нея южни и източни украински области. Украйна настоява всички руски войски да напуснат нейната територия, включително полуостров Крим, който Русия анексира през 2014 г. Украйна подаде молба за приемане в НАТО, след като през септември Москва обяви анексирането на тези райони.

„Наближава времето да се надгради върху стратегическите промени и интегрирането им в нова структура, насочена към постигане на мир чрез преговори“, пише Кисинджър в списание „Спектейтър“. „Един мирен процес трябва да свърже Украйна с НАТО по категоричен начин. Алтернативата за неутралитет вече няма да има смисъл“, казва Кисинджър в статия, озаглавена „Как да избегнем нова световна война“.

Той отбеляза, че през май е предложил прекратяване на огъня, при което руските сили да се изтеглят на позициите от преди началото на инвазията, а съдбата на Крим да бъде обект на преговори.

„Разпокъсването на Русия или унищожаването на способността ѝ да води стратегическа политика, може да превърне територията ѝ, обхващаща 11 часови зони, в оспорван вакуум“, пише Кисинджър. Всички тези опасности ще бъдат усложнени от наличието на хиляди ядрени оръжия, които правят Русия една от двете най-големи ядрени държави в света“, допълни Кисинджър.

Четете още

Избор на редактора