Хенри Кисинджър: Русия да върне териториите на Украйна

„20% от територията на Украйна е окупирана от Русия и тя трябва да се върне на Украйна преди да започнат да се обсъждат каквито и да е споразумения“, заяви световноизвестният геополитически анализатор Хенри Кисинджър в интервю пред bTV.

Бившият държавен секретар на САЩ допълни, че от 500 години Русия е част от европейската история и когато се намери изход от войната, трябва да се възстановят връзките с Русия. „Бъдещето на взаимоотношенията между Европа и Русия трябва да се вземат много сериозно. Русия е била част от европейската история цели 500 години. Тя е била част от всички големи кризи, също така, участник в едни от най-големите победи в европейската история. Затова, когато се намери изход от войната, трябва да бъдат възстановени връзките с Русия. И един основен въпрос ще трябва да намери своя отговор- дали Русия ще бъде част на Европа, или ще бъде придатък на Азия край границите на Европа“, каза Кисинджър.

Той смята, че няма да се стигне до използването им на ядрена сила в конфликта. Инициаторът за политиката на разведряване между САЩ и СССР каза още, че дори когато са били във война със страни, които не притежават ядрено оръжие, дори тогава и Русия, и Съединените щати, са приемали своето поражение или са отстъпвали без да използват ядрените си арсенали.

Най- новата книга „Лидерство“ на автора на фразата: „някакви си 90% от политиците развалят репутацията на останалите“, излиза утре на пазара.

Четете още

Избор на редактора