Христо Иванов: Решението на БСП е в посока „хаос“

„Решението на БСП за спиране на преговорите за ново правителство очевидно придвижва страната не само с още една крачка към избори, но и към заплахата от все по-голяма неуправляемост и хаос.“

Така лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов коментира в кулоарите на парламента обявеното от Корнелия Нинова решение да спрат всякакви преговори с ПП за съставяне на правителство, докато Кирил Петков е кандидат за премиер.

Той призова за здрав разум и намиране на начин да се излъчи управление.

„Трябва да седнем, да обмислим и да се върнем на масата за преговори, където се надяваме и БСП да преосмислят становището си“, заяви и председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната” Андрей Гюров след изявлението на Нинова.

Гюров посочи още, че от ПП продължават да правят всичко възможно за излъчване на правителство в този мандат. „Пътища за преговори винаги има, иначе нямаше да ги наричаме преговори. До петък имаме време до връчването на мандата”, каза той.

Относно решението за изгонването на 70-те руски дипломати, той смята, че това е в прерогативите на Министерския съвет.

„Това е нормално действие на премиера. Там действа правилото на пропорционалност, така че не виждам никаква драма в това решение”, разясни председателят на парламентарната група на ПП.

Христо Иванов коментира и решението за изгонването на 70 руски дипломати. Той заяви, че сред управляващите се е говорело от доста време за доклада на ДАНС по отношение на дипломати и служители на руските консулски служби. По негова информация от 18 май има решение на Министерски съвет за експулсирането им.

„Става дума за прилагане на принципа на пропорционалност, залегнал във Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Русия до момента имаше 118 души у нас, а България има под 10 души в Москва. Очевидно става дума за драстична диспропорция и от тази гледна точка на мен ми се вижда, че това решение има своя резон“, посочи Христо Иванов.

Четете още

Избор на редактора