ЦИК се накара на РИК-овете, не спазвали работното време

Централната избирателна комисия се накара на районните избирателни комисии ден преди крайния срок за регистрация на листи с кандидати за народни представители.

Със свое писмо ЦИК е напомнила на РИК-овете, че трябва да заседават редовно и да спазват обявеното работното време за приемане на заявления за регистрация на кандидатски листи.

Освен това проверка, извършена на сайтовете на РИК, показала редица пропуски, каза пред членовете на изборния орган заместник председателя Росица Матева, предаде БНР.

„Особено сега в периода, в който те регистрират кандидатски листи, не се провеждат ежедневни заседания, а напротив – някои от комисиите имат заседания във вторник и до момента нямат други заседания и не се регистрират кандидатските листи, които постъпват, а утре изтича срокът“, подчерта Матева.

В решенията за регистрация на кандидатски листи не се посочвало на коя дата и в колко часа са постъпили документите на съответната кандидатска листа.

„В доста от комисиите няма публикувани съобщения за заседанията или изобщо никакви съобщения не са публикувани. Не се попълват регистрите своевременно“, предупреди Матева.

28 февруари е последният ден за регистрация на листи с кандидати за народни представители. Стартът на предизборната кампания е навръх 3 март.

Четете още

Избор на редактора