Чепаринов: Списъкът идва от фалшив акаунт в Туитър

Списъкът с гросмайстори, които са играли нечестно, идва от фалшив акаунт на Ханс Нийман в Туитър, твърди в свой пост във Фейсбук групата „Български шахмат“ Иван Чепаринов. Българският шахматист е на първо място в черния списък, от който дори се вижда, че той се е признал.

„Изчаквам официално становище от chess.com, за да мога да коментирам повече, – пише гросмайсторът. – До този момент няма официална информация – не потвърждават, но и не отричат. Предлагам за момента да се успокоят всички и да изчакаме тяхното становище“.

Скандалът с Иван Чепаринов и още двама български гросмайстори започна, когато преди три дни американският гросмайстор Ханс Нийман публикува в Туитър скандален списък на най-големия сайт за шахмат – chess.com, с шахматисти, които вероятно са мамили.

В него са Иван Чепаринов, Петър Дренчев и Атанас Колев.

Всъщност скандалите с измами в шаха започнаха в началото на септември. Американецът Ханс Нийман бе в центъра на скандала, който разтресе  шахматния свят. На турнира в Сейнт Луис той победи световния шампион Магнус Карлсен. Норвежецът не можа да понесе това и изненадващо напусна турнира заради съмнения, че противникът му си е послужил с измама.

Скандалът набра скорост малко по-късно, когато двамата трябваше да се срещнат в онлайн турнир. Тогава Карлсен направи само два хода и напусна състезанието като излезе офлайн.

По-късно последва официално изявление на световния шампион, че повече няма да играе с Нийман на турнири.

Международната организация ФИДЕ също се намеси и заяви, че ще направи разследване. В началото на седмицата пък платформата за онлайн турнири chess.com разкри свое разследване, в което се твърди, че вероятно Нийман е мамил в повече от 100 партии, изиграни на сайта.

Нийман отвърна на удара, като публикува в акаунта си в Туитър списък на 50 шахматисти, които са с блокирани акаунти в chess.com и най-вероятно това е станало заради това, че са играли нечестно.

„50 от моите колеги са със затворени акаунти за “нарушения на честната игра”, написка американецът в социалната мрежа. – Някои са си признали, че са мамили и платформата им е дала втори шанс. Списъкът говори сам за себе си.“

Четете още

Избор на редактора