Шефът на КЗП: Има политически натиск, блокират ни. От МИИ контрират: ПР-акция

От Министерството на икономиката и индустрията спират работата на Комисията за защита на потребителите (КЗП) с цел да се дискредитира предишното управление и да се изкарат някакви политически дивиденти. Може би трябва да попитате г-н министъра защо се опитват да се месят в работата на Комисията. Това заяви на извънреден брифинг председателят на КЗП Иван Френкев и разясни, че проблемът е заради назначена проверка в Комисията от служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, въпреки че комисията си е свършила работата.

Той бе категоричен, че има политически натиск върху Комисията и опит да се блокира работата й.

„Всяко ведомство трябва да носи отговорност за работата, която върши. В случая обаче имаме една безпрецедентна ситуация, в която се търси отговорност на Комисията за защита на потребителите защо си върши работата”, посочи шефът на КЗП.

По думите на Френкев в сигнал до Инспектората се казва, че КЗП не е компетентна да извършва проверки за продажбата на райски газ. „Темата бе повдигната лично от омбудсмана Диана Ковачева в писмо до Комисията с молба да осъществим надзор”, припомни той. Председателят на КЗП поясни, че в Закона за защита на потребителите има раздел „Обща безопасност на продуктите” и при липса на изрично секторно законодателство се прилага общият закон. Шефът на КЗП посочи, че благодарение на бързите действия и проверките на инспекторите на Комисията продажбата на райски газ е била ограничена.

Втора точка, по която е атакувана Комисията, била по повод програмата за наблюдение на цените на 12 вида стоки от първа необходимост, която КЗП осъществява.

„Като комисия, сме длъжни да проверим дали при прилагането на специалните антикризисни мерки и при обявяването на промоции потребителите са защитени и цените са правилно обявени”, изясни Иван Френкев.

Той бе категоричен, че КЗП е работещ орган, ползващ се с изключително високо доверие сред българските граждани.

„Опитват да изкарат, че ние сме разходвали ресурс залудо”, обобщи атаката срещу КЗП шефът на Комисията.

От Министерството на икономиката и индустрията веднага отговориха на Френкев.
В съобщение на пресслужбата на Министерството се посочва, че е получен сигнал за масови уволнения в КЗП и назначения на ключови позиции без провеждане на конкурс.

Според сигнала, шестима от ръководителите на териториални дирекции са били освободени за кратък период от време, с което има опасност да се блокира дейността на контролния орган.

„Въпреки скандалните твърдения действията по сигнала са предприети изцяло по административната процедура без да се създава напрежение в организацията или да се уронва имиджа ѝ пред обществото“, уточняват от Министерството.

В сигнала се твърди още, че само за първите 7 месеца на годината от бюджета на КЗП са изразходвани около 150 000 лв.. за изплащане на обезщетения на освободените служители, а към момента са заведени редица дела за неправомерно освобождаване на експерти с по над 10 години опит от Комисията. Жалбоподателите изразяват съмнение, че действията на КЗП са предприемани по лично разпореждане от предходното ръководство на министерството, а за нови служители са назначавани приоритетно партийни функционери.

„Твърденията на председателя на КЗП Иван Френкев категорично не отговарят на истината. Министерството на икономиката и индустрията изразява силно притеснение за целенасочения опит за уронване имиджа на институцията. С цел запознаване обществото с обективната истина, се публикува отправеното искане от Инспектората на министерството в частта за предоставяне на допълнителна информация по постъпилия сигнал в частта с проверките на т.нар. „райски газ“. Видно от него по никакъв начин не се ограничават или коментират правомощията на КЗП“, посочват още в становището си от Министерството на икономиката и индустрията.

От ведомството очакват в най-кратки срокове пълната информация от КЗП.

От Министерството определят изявлението на председателя на КЗП като ПР-акция, „която не лежи на обективните факти“.

„Явно може да се очаква пълен саботаж на някои от назначенията в системата на институцията“, заключават от Министерството на икономиката и индустрията.

 

Четете още

Избор на редактора