Шок за Роналдо: Може да загуби $1 милиард

Кристиано Роналдо е изправен пред колективен иск в САЩ заради популяризирането му на Binance, най-голямата борса за криптовалута в света, съобщи BBC.

Ищците твърдят, че неговото одобрение ги е накарало да направят губещи инвестиции.

Те търсят обезщетение за щети в размер на „сума над“ $1 милиард.

През ноември 2022 г. Binance обяви първата си колекция „CR7“ от незаменими токени (NFT) в партньорство с Роналдо, която според футболиста ще възнагради феновете „за всичките години на подкрепа“.

NFT са виртуални активи, които могат да се купуват и продават, но които нямат собствена форма в реалния свят – с други думи, те съществуват само цифрово. Обикновено те се използват за отбелязване на собственост върху нещо, като например снимка или видео онлайн.

„CR7“ се отнася до инициалите и номера на фланелката на Роналдо и се използва като марка в редица продукти, от обувки до аромати, които са му помогнали да стане един от най-богатите спортисти на Земята .

Във видеоклип в социалните медии, обявяващ партньорството, Роналдо каза на бъдещите инвеститори „ще променим NFT и ще изведем футбола на следващото ниво“.

Най-евтиният NFT от колекцията беше на цена от $77, когато беше пуснат в продажба през ноември 2022 г. – но една година по-късно беше на цена от около $1.

Ищците твърдят, че популяризирането на Binance от Роналдо е довело до „500% увеличение на търсенията“ за крипто борсата, която е регистрирана на Каймановите острови.

Те също така казват, че това е накарало хората да използват фирмата, за да инвестират в това, което те наричат ​​„нерегистрирани ценни книжа“ – като например криптовалутата BNB на Binance.

Според Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), тези активи могат да се считат за ценни книжа – и затова знаменитостите, които ги подкрепят, трябва да спазват законодателството на САЩ.

Председателят на SEC Гари Генслър по-рано каза, че знаменитостите трябва „да разкрият на обществеността от кого и колко пари получават, за да насърчават инвестициите в ценни книжа“.

„Когато знаменитости подкрепят инвестиционни възможности, включително ценни книжа на криптоактиви, инвеститорите трябва да внимават да проучат дали инвестициите са подходящи за тях и трябва да знаят защо знаменитостите правят тези одобрения“, каза той.

Ищците твърдят, че Роналдо е трябвало да разкрие колко му е било платено, но не го е направил.

Найджъл Грийн, шеф на консултантската фирма DeVere Group, каза, че проблемите в основата на случая са по-широки от само един футболист.

„Изключително важно е да се признае, че обвиняването само на Роналдо опростява прекалено сложен въпрос“, каза той.

„Вместо това вниманието трябва да бъде насочено и към глобалните регулатори, които се забавиха да установят ясни насоки за този развиващ се финансов пейзаж.“

Четете още

Избор на редактора