Шпионите от Лондон се представяли за журналисти

Новата шпионска афера с българско участие е водеща новина днес за повечето британски издания. Заглавието на първа страница на „Metro” гласи „Шпиони на Путин задържани в Обединеното кралство”.

Подобно е заглавието и в „Daily mail”, който пише „Шпиони, дошли от предградие.“

„The Guardian”обяснява с големи букви на първа страница, че арестуваните са българи, заподозрени за шпионаж в полза на руските служби за сигурност.

Британските медии коментират, че използването на България от руските шпиони не е новост и припомнят дори споменаването на страните ни във филма за Джеймс Бонд „От Русия с Любов“, предаде Нова тв.

„The Times” твърди, че руските шпиони се представяли за журналисти и използвали фалшиви журналистически карти, за да извършва наблюдение.

Въпреки че „Daily Express” е избрал за водеща темата за увеличаването на държавните пенсии, новината за задържаните българи също присъства на първа страница.

„The Sun” пише, че шпионите на Путин са прекарали 10 години в Обединеното кралство.

Г-н Грозев е подал сигнал към британските служби за тези трима българи –  45-годишният Орлин Русев, 41-годишният Бисер Джамбазов и 31-годишната Катрин Иванова, но те вече са били обект на интерес от страна на британските служби. От много време са били под вниманието на службите. Те са застрашавали живота на Христо Грозев, не пряко,  знаете – той не може да посещава доста страни, даже и такива, които са част от ЕС. Руските служби искат да го ликвидират, а тези хора са работили за тях. Българската прокуратура работи по тези лица и техните връзки със страната ни. Те са участвали в мрежа за фалшиви документи.  Това заяви в ефира на Нова телевизия Йордан Цалов от международната служба на ВВС, част от разследващата група „Белингкат“.

По думите му във Великобритания те са извършвали доста съмнителна дейсност – вечер са работили, а през деня извършвали благотворителна дейност.

Четете още

Избор на редактора