Ще гласува ли парламентът в Скопие промени в правителството

Председателят на парламента на Република Северна Македония Талат Джафери насрочи за утре заседанието, на което ще бъдат гласувани предложенията на премиера Димитър Ковачевски за промени в правителството.

След като тази сутрин бяха обявени министерствата, в които ще има промяна, след постигнатото споразумение с Алианс на албанците и преди още сегашният коалиционен партньор албанската партия Алтернатива да излезе с решение дали ще остане в правителството или ще го напусне, по предложение на Ковачевски и тримата министри от Алтернатива трябва да бъдат освободени. Това е първата точка от дневния ред на насроченото за понеделник заседание на парламента на страната. Депутатите трябва да се произнесат и по предложението за освобождаване на зам.-министрите от министерствата на отбраната, земеделието и образованието и на тяхно място да бъдат назначени нови. Освен тях трябва да бъдат назначени зам.-министри в ресорите на правосъдието и здравеопазването.

Премиерът Ковачевски предлага на парламента освобождаването от длъжност и на тримата министри от Алтернатива- министъра на здравеопазването Беким Сали, министъра на информационното общество и администрацията Адмирим Алити, както и Джемаил Чупи, министър без портфейл, отговарящ за диаспората.

Втората точка от дневния ред предвижда избор на нови министри в правителството. Депутатите трябва да решат дали Кренар Лога да бъде новият министър на правосъдието, Фатмир Меджити за здравеопазването, Азир Алиу за информационното общество и администрацията, както и Кая Шукова за министър на околната среда и териториалното устройство.

От писмен отговор на изданието „360 градуса“ от правителствената пресслужба са обявили, че премиерът Ковачевски ще обясни предложената реконструкция на правителството на заседание на парламента.

Според предложените кадрови промени, които Ковачевски обяви и са внесени  в парламента, Алтернатива ще загуби сегашните министерски позиции в два ресора – здравеопазване и информационно общество и администрация, като те ще бъдат заменени с кадри от Алианс на албанците, но Алтернатива все още не е обявила дали ще остане или ще напусне правителството, а окончателното решение ще бъде взето  утре.

„Изпращаме съобщение до Алтернатива, че вратата за сътрудничество е все още отворена. Това са важни времена за европейското ни бъдеще и икономическите реформи, които трябва да бъдат направени и ние ги призоваваме да се издигнат над теснопартийните си интереси и да помислят отново. Въпреки че Алтернатива не отговори на предложението за продължаване на сътрудничеството, партията е добре дошла с приноса си към европейската коалиция”, каза в изявление днес говорителят на СДСМ Дарко Каевски.

„Изключително важно е във време, когато енергийната и икономическа криза все още продължава, да няма закони, заседнали в парламента, за да предотвратим блокадите на ВМРО-ДПМНЕ, но и да отворим пътя за нови закони, които да подобрят живота на всички граждани. С включването на Алианса за албанците като нов коалиционен партньор в правителството се осигуряват всички условия за политическа стабилност и повишаване на ефективността на парламента и институциите“, каза Каевски и добави, че по-голямото парламентарно мнозинство ще донесе стабилност и ефективност за продължаване на реформите в икономиката, в съдебната система и в интеграцията на страната в ЕС.

Четете още

Избор на редактора