Затваря още един завод за кабели с 950 служители

Още един завод за производство на автомобилни кабели, този в Мездра, затваря врати.

Японският производител на кабелни комплекти за автомобилната индустрия „СЕ Борднетце – България“ ЕООД  обяви, че планира да реорганизира дейността си у нас за следващите две години, става ясно от съобщение, изпратено до БТА.

Според него „Сумитомо Електрик Борднетце“ (SEBN) планира да преустанови дейността на единия от заводите си у нас – този в град Мездра, през 2025 г., а вторият завод, който се намира в Карнобат, ще продължи работа с намален капацитет. Представителите на работниците и местните синдикати са информирани за тези планове.

Причината за решението е преместването на производството в заводите на „Сумитомо Борднетце“ в Молдова и Румъния.

„Решението за преместване на производството се дължи на конкуренцията в индустрията за кабелни комплекти. Високите производствени разходи в България, особено нарастващите разходи за труд, се отразиха негативно на способността на компанията да възлага нови проекти за серийно производство на кабелни комплекти към българските си локации“, се посочва в предоставената информация.

Заводът в Мездра е открит през 2008 г. В него работят около 950 души. Планът е заводът да затвори в края на март 2025 г. За завода в Карнобат се планира от февруари 2025 г. да съкрати около 100 работни места. В момента в него работят 1000 души.

„Много съжаляваме, че трябва да обявим това решение. Повече от шест месеца полагахме усилия да намерим алтернативни решения, които да ни позволят да поддържаме настоящите обеми на производството в България, но предвид темпа на увеличаващите се разходи за труд в дейността, тези наши усилия се оказаха непосилни. Знаем колко трудно е това за нашите служители, някои от които са с нас от дълги години. В допълнение към изпълнението на всички законови изисквания относно прекратяването на дейността, ние ще предоставим компенсационни пакети и програма за преместване на засегнатите служители“, е цитиран да казва главният оперативен директор на „СЕ Борднетце-България“ ЕООД Танер Мутлу.

Четете още

Избор на редактора