Украйна прекрати споразумението с Русия за ядрената енергетика

Украйна прекрати споразумението си с Русия за научно, техническо и икономическо сътрудничество в областта на ядрената енергетика. Това съобщи представителят на правителството във Върховната Рада Тарас Мелничук в канала Telegram, цитиран от БГНЕС. Договорът е бил сключен на 14 януари 1993 г. в Москва.

Съществува риск от изтичане на радиоактивни елементи в АЕЦ „Запорожие“. Това твърди украинският държавен енергиен оператор, цитиран от БГНЕС. „В резултат на периодични обстрели инфраструктурата на станцията е повредена, има рискове от изтичане на водород и разпръскване на радиоактивни вещества, а опасността от пожар е висока“, обявиха от ядрената агенция в канала си в Telegram.

В последно време Украйна и Русия взаимно се обвиняват за обстрела близо до атомната електроцентрала, при който избухнаха пожари в депата за сгурия на близката ТЕЦ. Стигна се и до неколкократно изключване на Запорожката АЕЦ от електропреносната мрежа.

Киев подозира, че Москва възнамерява да пренасочи електроенергията от централата в Запорожие към Кримския полуостров, анексиран от руските войски през 2014 г.

От обяд в събота централата „работи с риск от нарушаване на стандартите за радиационна и пожарна безопасност“.

Окупираното от руската войска ядрено съоръжение, което е най-голямото в Европа, беше изключено от украинската енергийна мрежа в четвъртък за първи път в историята си поради „действията на нашествениците“, заявиха от „Енергоатом“. Сега двата работещи реактора на АЕЦ „Запорожие“ отново са свързани към електропреносната мрежа на Украйна.

Четете още

Избор на редактора