Радев лично се загрижил за газа, кани гръцки компании на разговор

След като назначеното от Румен Радев служебно правителство отказа да купи договорените от кабинета „Петков“ 6 танкера с втечнен газ и изпадна в безтегловност, президентът лично се заел да търси изход, пък макар и за догодина.

Радев поканил на разговор представители на компаниите „Gastrade“ и „Копелузос Груп“, за да обсъдят възможности за увеличаване на количествата природен газ, които България ще внася чрез терминала в Александруполис, информираха от прессекретариата на президента Румен Радев.

В началото на май с официална церемония с участието на бившия премиер Кирил Петков бе даден старт на строителството на терминала за втечнен природен газ край гръцкия град. С 20% дял държавната компания „Булгартрансгаз“ е сред акционерите в терминала, който се очаква да бъде завършен догодина. Той ще бъде свързан с газопреносната мрежа на Гърция. Годишният капацитет е близо 6 милиарда кубически метра, с който ще бъдат диверсифицирани доставките за Балканите. Сред резервиралите капацитет е и „Булгаргаз“ с 500 милиона кубически метра годишно.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов твърди, че са осигурени количества газ за септември, а до голяма степен и за октомври: „В момента фокусът е системни доставки на оптимална цена. Интерконектора сме го взели на ръчно управление. Поети са ангажименти, че ще бъде пуснат от първи октомври“.

В събота от правителствената пресслужба съобщиха, че във видеоконферентен разговор с генералния директор на дирекция „Енергетика“ в Европейската комисия Дите Юл Йоргенсен служебният вицепремиер Христо Алексиев е заявил, че българското правителство не възнамерява да води разговори за нов краткосрочен, средносрочен или дългосрочен договор с „Газпром Експорт“, а единствено разговори за получаване на количества по съществуващия договор.

Четете още

Избор на редактора