Жега! Путин хвърля 300 000 запасняци във войната срещу Украйна

Руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация в Русия, съобщи ТАСС.  Путин каза, че основната цел на спецоперацията в Украйна остава непроменена – освобождаването на цялата територия на Донбас. Президентът възложи на Министерството на отбраната да определи статута на доброволците в страната, той трябва да бъде същият като на офицерите от редовната армия.

Основната тема в изявлението е провеждането на референдуми в ДНР, ЛНР, Запорожие и Херсонска област за присъединяване към Руската федерация. Гласуването е предвидено за периода от 23 до 27 септември.

„След началото на специалната операция, включително на преговорите в Истанбул, Киев реагира положително на предложенията на Русия, но Западът не хареса мира и Украйна получи директно нареждане да наруши споразуменията“, заяви Путин.

Съобщението на Путин се очакваше вчера. Но в полунощ каналът Forbes Telegram, позовавайки се на източници в президентската администрация, каза, че речта на президента ще се състои, когато „Далечният изток се събуди“.

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу потвърди, че частичната мобилизация ще включва тези, които имат военен опит – около 300 000 запасняци ще бъдат призовани.

Четете още

Избор на редактора