София: Ако името на Цар Борис III е проблем, на Тито е още по-голям

Министърът на външните работи Никола Милков заяви, че “ако името Цар Борис III е проблем, името на гимназията в Скопие, която е наречена Йосип Броз Тито, е много по-голям“, цитира българския министър северномакедонският Денешен весник.

Милков припомня, че България е Европейският съюз. И добавя, че докато преговаря с България, Македония преговаря с Евопейския съюз.

Изданието съобщава, че местният клон на левицата в Охрид внася искане в Общината за забрана на сдружението „Цар Борис Трети“ в града.

На 7 октомври там трябва да бъде открит новият български културен клуб в Македония, наречен „Цар Борис Трети“. Обявен е и протест по повод откриването.

„Не искам да коментирам и това, което се разбра от медиите, че Стево Пендаровски е казал, защото медии също не би следвало да коментирам. Ние се надяваме, че правоналагащите органи в РСМ ще гарантират сигурността в страната, в това число и на хора с българско етническо и национално самосъзнание там“, заяви Милков по повод казаното от македонския президент, че той няма да преговоря с България за исторически въпроси и няма да посещава страната ни за да коментира подобни теми.

Четете още

Избор на редактора