Страница от древна ислямска книга продадена за $9.4 млн.

След повече от 10 минути наддаване, страница от Шахнаме на Шах Тахмасп , известна още като Книгата на царете , беше продадена на търг за рекордните £8,1 милиона ($9,4 милиона), съобщава thenationalnews.

Това прави произведението, което беше изложено в Sotheby’s в Дубай по-рано този месец , най-скъпият ислямски предмет или произведение на хартия, продадено на търг, надминавайки предишния рекорд, поставен от друга страница от същия ръкопис, която през 2011 г. беше продадена за £7,433,250 .

„Шахнаме на Шах Тахмасп е всеобщо признат за един от най-добрите илюстровани ръкописи се нарежда сред най-великите произведения на изкуството в света“, каза Бенедикт Картър, ръководител на отдела за ислямско и индийско изкуство на Sotheby’s.

Книгата на царете е поръчана от император Шах Исмаил, който иска да илюстрира Шахнаме, епична поема, описваща подробно историята на владетелите на Персия, написана от известния поет Фирдоуси между 977 и 1010 г. Ръкописът отнема повече от две десетилетия, за да бъде завършен от художници в кралското ателие.

 

Четете още

Избор на редактора