ЛГБТИ издигат свои кандидати във всички 50 щата на Америка

Изборният ден в САЩ ще започне в 6 ч. или в 7 ч. местно време (11 ч. или 12 ч. по Гринуич) в различните щати. И докато политиците и избирателите очакват резултатите от този вот, в който, според анализатори, президентът Джо Байдън и бившият президент Доналд Тръмп са заложили на карта политическото си бъдеще, то световните агенции открояват и някои любопитни щрихи, свързани с изборите.

За първи път в историята на САЩ представители на ЛГБТ+ общността са издигнати за кандидати във всички американски щати, съобщава Франс прес. Това е рекорд, който може да окаже голямо влияние върху политическия пейзаж в страната.

678 кандидати на ЛГБТ+ общността се явяват на изборите днес, когато американците гласуват за депутати в Камарата на представителите и за подновяване на една трета от състава на Сената в Конгреса. Днес се гласува и за редица губернаторски  постове и на много места се произвеждат и местни избори.

Броят на ЛГБТ+ кандидатите на изборите сега е с 20 процента по-голям в сравнение с предходния вот, посочва анализ на фонда „ЛГБТ+ Победа“, който подпомага за финансирането на кампаниите на представителите на общността.

90 процента от кандидатите на ЛГБТ+ общността са демократи. Сред тях се открояват Тина Котек и Мора Хийли, които биха могли да станат първите лесбийки губернатори на респективните си щати – Орегон и Масачузетс. В щата Върмонт, който граничи с Канада, Бека Балинт има големи шансове да стане първата лесбийка, избрана оттам в Камарата на представителите.

Този рекорден брой кандидати от ЛГБТ+ общността е реакция на американските избиратели на посегателствата, насочени срещу общността тази година, смята Аниз Паркър, бивш кмет на Хюстън и ръководител на фонд „ЛГБТ+ Победа“.

Днес един на 10 избиратели е представител на общността, но до 2030 г. се прогнозира, че съотношението ще бъде един на 7 американски избиратели.

Четете още

Избор на редактора