3000 билета за Евровизия ще са за украинските бежанци

Правителството на Великобритания ще предостави 3000 билета за конкурса за песен на Евровизия на разселени украинци, след като страната им не успя да бъде домакин на конкурса поради инвазията на Русия миналата година.

Правителството също така каза, че ще предостави 10 милиона паунда финансиране, за да помогне за домакинството на Евровизия през май от името на Украйна, която спечели конкурса миналата година и обикновено би станала домакин за следващата година.

„Днешното съобщение означава, че хиляди билети ще бъдат предложени на разселените от войната, така че те да могат да участват в шоу, почитащо тяхната родина, тяхната култура и тяхната музика“, каза министърът на културата на Великобритания Луси Фрейзър.

„Както винаги, ние сме заедно с украинския народ и неговата борба за свобода.

Великобритания беше подгласник в миналогодишното състезание. Северният английски град Ливърпул ще бъде домакин на Евровизия през 2023 г. Градът се изправи срещу Глазгоу на последния балотаж, след като списък от 20 кандидати беше съкратен от BBC и Европейския съюз за радио и телевизия, който продуцира годишното събитие.

Би Би Си ще организира събитието, което обикновено привлича телевизионна аудитория от близо 200 милиона и последно се проведе във Великобритания през 1998 г. Украйна автоматично се класира за големия финал на състезанието.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eurovision Song Contest (@eurovision)

Четете още

Избор на редактора