Атентат срещу Гешев. Бомба гръмна пред колата му на пътя

Бомбен атентат за малко не уби главния прокурор Иван Гешев на пътя София-Самоков. Инцидентът е станал в 11.45 часа, съобщи главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров на брифинг в Областната дирекция на МВР в Бургас.

Произшествието е станало на пътя София – Самоков малко след с. Ковачевци.

Бомбата е гръмнала пред колата на Гешев, съобщиха за ekspresso.bg информирани източници. 10-тонният брониран автомобил, в който е бил главният прокурор, се е изместил на десетина метра от пътя. Няма опасност за живота на Гешев.

Според местни жители на 5 метра от автомобила е имало осколки от взрива. Бомбата е изпочупила стъклата на автомобила на главния прокурор.

Според бТВ има пострадал служител на НСО, но главен комисар Петър Тодоров отрече тази информация.

Пътят, на който е станал инцидентът, е планински. Има засилено полицейско присъствие, колите се отбиват.

„Взривът е задействан в момента, в който колата на Гешев е стигнала до мястото на  бомбата. Това е станало на голяма завой на пътя. От взрива се е вдигнал 5-6 метра огнен стълб и се е образувал кратер с дълбочина 30-40 см. и диаметър 3 метра. Бомбата е била с 3-килограмов тротилов еквивалент. Имало е множество осколки, които са се забили в дърветата покрай пътя. Сачмите са били с големина, колкото човешки нокти. До часове ще бъде ясен химическия състав на бомбата“, сподели след огледа на мястото на инцидента зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Според него целта на бомбата е била насочена срещу живота на Гешев, а не сплашване. С него е пътувало и семейството му. Сарафов допуска, че главният прокурор е бил следен по целия път, като е възможно е да е имало заложени и други взривни устройства по трасето.

„Сформиран е щаб, като министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев е в контакт с всички и е информиран за действията, които се предприемат. В щаба са включени всички структури на вътрешното министерство, както и представители на Националната служба за охрана и ДАНС. В утрешния ден министър-председателят Гълъб Донев ще проведе съвещание в Министерски съвет, в което ще участват както министър Демерджиев, така и представители на МВР, ГДБОП, ГДБП, НСО, ДАНС и прокуратурата. Информацията ще бъде обобщена, съответно ще се предприемат и действия. Оттук нататък ще изпълняваме всички разпореждания, които Прокуратурата ще дава“, обясни главният секретар на МВР.

Тази извънредна новина се актуализира и повече подробности ще бъдат публикувани скоро. Моля, опреснете страницата за най-пълната версия.

Четете още

Избор на редактора