Василев: Радев е защитник на Русия, това е срам

Първите постъпления от таксата, наложена върху руския газ, ще пристигнат на 14 ноември, каза министърът на финансите Асен Василев.

Той направи изявление във връзка с решението на президента Румен Радев да сезира Конституционния съд по повод на тази вноска.

Според Василев „президентът не защитава интересите на България и това е срам за президентската институция“.

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за въведените такси върху вноса и транзита на руски природен газ през България, като според държавния глава необмислените законодателни действия противоречат на Конституцията и на европейското право и заплашват „Булгартрансгаз“ с фалит.
Миналата седмица премиерът Николай Денков отхвърли твърдението, че дружеството „Булгартрансгаз“ ще фалира заради въвеждането на новите такси:
„Със сигурност не е заплашен от фалит. Чух я тази версия, но тя няма основания. Нека да влезем в технологията, когато проведем първите разговори и с представителите на Европейската комисия, Унгария и Сърбия.
Нашата теза е, че това е задължение, което възниква по отношение на „Газпром“, а не по отношение на тези държави или пък на „Булгартрансгаз“, коментира Денков.

Четете още

Избор на редактора