BG-туршията: карфиол от Полша, камби от Македония, моркови от Италия

Зелето е единственият български зеленчук, който тази година слагаме в туршията.

Карфиолът е от Полша, морковите почти всички са италиански, а пиперът и камбите от Северна Македония. Има и българска стока, но вносната е по-евтина и търговците предлагат от нея.

Най-често в магазините, където на етикетите се описва произходът на стоката, разнообразието е голямо. Например карфиолът от Полша се предлага на промоция за 2,40 лева за кило, като една глава излиза около 1,5 килограмът, покзва пловерка на „Телеграф“. Родното производство пък върви по 3,50 лева за кило.

Пиперът пък е както вносен, така и български. За туршията трябва чушките да са месести, за да не се разложат при втасването. Цената на турските и македонските е около 2 лева, а нашите вървят по 3 лева за кило.

Друг продукт, който се ползва за зимнина, са морковите. Оказва се, че на българския пазар има огромно разнообразие от вносни. Например в някои магазини се предлагат турски, а в други от Италия, но има и български.

Турските са по 99 ст. за кило, а италианските по 1,20 лева. Морковите от родните градини пък вървят в търговската мрежа по 2 лева. Зелените домати вървят твърдо по 2 лева за кило.

Драстична разлика в цената между българското производство и вносното има и при чесъна. Подправката от родните градини е 4 пъти по-скъпа от китайския. В момента на пазара се предлага български по 20 лева за кило, а вносният е по 4-5 лева.

Четете още

Избор на редактора