Еднокрака пуйка на новогодишната трапеза

Пуйката за новогодишната трапеза е само с едно бутче спрямо цената й от миналата година. Килограмът й достигна 11 лв. Цяла печена се се предлага за около 80 лева. Пресметнато, тазгодишната излиза с едно бутче по-скъпа от миналогодишната.

Поскъпнали са и всички продукти, от които се прави баницата за празника. Някои почти двойно. Това показва проучване на БНТ по софийските тържища и пазари.

По данни на Комисията за стоковите борси и тържищата, в сравнение с миналия декември, цените на едро на основните продукти у нас са с близо 30% по-високи.

Поскъпването на продуктите, необходими за празничната вечера в сравнение с декември миналата година е значително. Килограм боб е поскъпнал с 15%, оризът с 22%, брашното с 18%, червеното вино – между 10% и 15%. По-скъпа е и ракията, която неизбежно е на трапезата.

„По-високи са равнищата на необходимите продукти в сравнение с миналата година. Събрани всички, правим една потребителска кошница, която като стойност е с 27% разлика от 2021 година“, казва Владимир Иванов, председател на Комисията за стоковите борси и тържищата.

Данните сочат още, че през декември тази година от борсите до магазините на дребно някои от храните като кашкавал и някои видове сирена, например, вече са с двоен ръст. Това се усеща и по софийските пазари.

„Всеки се оплаква, че е по-скъпо отколкото е било преди. Бобът беше 5 лв, сега е 6. Белената тиква миналата година беше 2, сега е 3 лева. Пазарува се в доста по-малки количества. Ако преди са купували по шест домата, сега купуват по два или по три“, разказва Станислава Христова, търговец.

Евгения Петкова е управител на ресторант в столицата. Тези дни основно изпълнява поръчки за Нова година.

„За ресторанта основно пазаруваме от борсата, но и там цените са доста завишени, с около 30% повече в сравнение с миналия декември. Сега един готов пакет за двама души от традиционни храни за Бъдни вечер струваше 50 лева, а миналата година беше 36 лева“, изчислява Евгения Петкова.

Очакванията са Новогодишният пазар за храни да е по-скъп, защото при някои от традиционните продукти като пуйката и баницата ръстът е почти двоен.

Единствено, ако готвите със зеле, ще ви излезе по-евтино в сравнение с миналата година, тъй като то е поевтиняло.

Четете още

Избор на редактора