Испанска атлетка живя 500 дни в пещера

Испанска атлетка на 50 години излезе на дневна светлина, след като живя 500 дни в дълбока 70 метра пещера в Гранада без контакт с външния свят в рамките на експеримент, наблюдаван от учени с цел изследване на възможностите на човешкия мозък и на сърдечния ритъм, съобщи Ройтерс.

Беатрис Фламини, елитна спортистка и катерач, е подобрила световния рекорд за най-дълго време, прекарано в пещера, съобщиха от екипа й. Тя е на 48 години, когато влиза в пещерата, и е отбелязала два рождени дни под земята.

Предизвикателството й започва на 20 ноември 2021 г., събота, преди началото на войната в Украйна, преди края на ограниченията в родната й Испания заради пандемията от КОВИД-19 и преди смъртта на кралица Елизабет Втора.

Достъпът на медиите до излизането й от пещерата на пролетното слънце в южната част на Испания бе ограничен, но националната телевизия  TVE показа как Фламини излиза от пещерата с тъмни очила. Членовете на екипа й, с маски на лицата, я прегърнаха. След това тя каза за преживяното, че е било „отлично, несравнимо“. После тя добави, че „мълчах година и половина, не говорех с никого, совен със себе си. Придържат ме, защото губя равновесие. Ако позволите, ще взема душ – не ме е обливала вода от година и половина. Ще се видим отново след малко, нали може?“, каза тя на репортера.

В пещерата Фламини е правила упражнения, за да се поддържа във форма, рисувала е, плела е вълнени шапки. Запечатвала е дните си с две камери, прочела е 60 книги, използвала е 1000 литра вода, казаха от екипа й.

Състоянието й се следили психолози, изследователи и спелеолози, както и треньори по физическа кондиция, но с нея не е имало контакт. Според испанската агенция ЕФЕ специалистите са били от университетите на Гранада и Алмерия, както и от клиника в Мадрид. Изследвани са въздействията на социалната изолация и на временната дезориентация при възприемането за време, неврофизиологичните и когнитивни промени, които настъпват при хората, живеещи под земята, въздействието върху сърдечния ритъм и съня.

Четете още

Избор на редактора