Агония без край! Загубихме от Литва насред София

Националният отбор на България по футбол отвори нова срамна страница в историята си, след като допусна домакинска загуба с 0:2 от непретенциозния отбор на Литва, който е на 143-то място в световната ранглиста на ФИФА

По този начин селекцията на старши треньора Младен Кърстаич остава на дъното в група „G“ на квалификациите за Евро 2024 с едва две точки, без победа и с четири поражения в шест мача. Освен това, предвид оставащите двубои с фаворитите в групата Сърбия и Унгария през ноември, угрозата националите да завършат квалификациите без победа започва да става все по-реална.

За поражението от Литва сериозна вина имаше и халфът Андриан Краев, който в 42-рата минута получи втори жълт и респективно червен картон. Веднага след това литовците поведоха чрез Пиюс Ширвис, а десет минути след почивката левият бек на Паневежис удвои резултата.

За Литва това бе първа победа в официален мач от над две години. На 9 октомври 2021 година балтийската страна записа последния си успех в квалификационен мач, който по ирония на съдбата също бе срещу България – с 3:1 във Вилнюс.

Победата почти напълно гарантира на литовците четвъртото място в групата. Тимът на Едгарас Янкаускас има 5 точки във временното класиране – с три повече от България и с три зад отбора на Черна гора, който обаче е с мач по-малко.

Мачът на Националния стадион „Васил Левски“ започна във високо темпо, но без явно надмощие на един от двата отбора.

Първата голова възможност бе за гостите, които можеха да поведат в седмата минута. Викинтас Сливка успя да се пребори с бранителите на България и от малък ъгъл пробва късмета си, но Иван Дюлгеров внимаваше и спаси.

България отговори моментално и в деветата минута Кирил Деспопов можеше да открие резултата. Капитанът на националния отбор бе намерен на задната греда абсолютно непокрит от Спас Делев, но ударът му с глава от около пет метра не намери целта.

В 16-ата минута Фьодор Черних вкара топката във вратата на Дюлгеров, но попадение правилно не бе зачетено, тъй като литовският халф бе в засада с повече от метър.

Почти половин час след старта на мача България изпусна стопроцентово положение чрез Спас Делев. Нападателят на Лудогорец се оказа очи в очи с вратаря Емилиюс Зубас след едно подаване от дълбочина, но мощният му удар с десния крак бе париран инстинктивно от стража на литовците.

Тази ситуация обаче създаде импулс в играта на „лъвовете“ и в следващите минути те се пренесоха териториално доста дълбоко в полето на противника. Преслав Боруков бе близо до гола в 35-ата минута, но не успя да засече с глава центриране от фланга.

В 42-рата минута ходът на мача се обърна на 180 градуса. Това се случи след червен картон на Андриан Краев. Халфът на Левски извърши необмислен фаул край страничната линия дълбоко в литовското поле срещу Юстас Ласицкас и главният съдия Гиорги Круашвили от Грузия му показа жълт картон. За него това бе второ официално предупреждение, което доведе и до червен картон. Първото бе в 21-вата минута и

Така се стигна до 45-ата минута, в която Литва откри резултата. При центриране от корнер българската защита не се ориентира никак добре и след разбъркване левият бек на гостите Пиюс Ширвис с мощен удар от около четири метра вкара за 0:1.

На почивката старши треньорът на българския отбор Младен Кърстаич опита да промени нещо, правейки тройна смята. В игра се появиха Симеон Петров, Лукас Петков и Георги Русев, които замениха Валентин Антов, Ивайло Чочев и Преслав Боруков.

Промените обаче не повлияха по никакъв ползотворен начин на българския отбор, който изигра още по-слабо второ полувреме.

С човек по-малко опитите на българите за атака бяха ялови, а в същото време литовски футболисти действаха спокойно с топката и редовно откриваха празни пространства в защитата на домакините.

Така се стигна до 55-ата минута, в която десният бек Юстас Лисицкас напредна дълбоко до аутлинията и центрира към задната греда, където непокритият Ширвис намери топката с глава и с летящ плонж прониза Дюлгеров за 0:2.

Недоволни от развитието на мача феновете на стадиона, които бяха около осем хиляди, започнаха да скандират „Оставка! Оставка!“.

Четвърт час преди края Лисицкас също вкара гол в българската врата, но за щастие на Дюлгеров и защитата пред него той бе отменен заради засада след намесата на системата за видеоповторения.

В оставащите минути до края на срещата Литва търсеше още по-изразителна победа, но попадението убягна на гостите.

След безобразното си представяне националите бяха изпратени от публиката с освирквания.

В другия мач от групата Унгария победи Сърбия с 2:1. Головете за „маджарите“ вкараха Барнабаш Варга (21) и Роналд Шалай (34), а за състава воден от Пикси Стойкович се разписа Страхиня Павлович (33).

Четете още

Избор на редактора