Ал Джануб: стадионът, с който се гордеят всички иракчани

Всяка година на 31 октомври хората в Ирак празнуват рождения ден на Заха Хадид, като си припомнят многобройните постижения на покойната иракско-британска архитектка в нейната област. Характерният стил на Хадид ще бъде показан и по време на Световното първенство по футбол в Катар – със стадион Ал Джануб, място с капацитет от 40 000 души, което тя проектира малко преди смъртта си.

Завладяващият дизайн на стадиона отразява пълните с вятър платна на традиционните катарски лодки дау – в знак на почит към морското наследство. За иракската футболна легенда и посланик на първенството в Катар Юнис Махмуд, стадионът е  повод за гордост у милиони негови сънародници.

„Според мен Ал Джануб е иракски стадион. Въпреки че Ирак не се класира за Световното първенство, иракчаните се гордеят с този красив стадион, проектиран от иракски архитект. Те гледат на това като на олицетворение на техния принос към първото Световно първенство в арабския свят“, каза Махмуд, който игра за спортен клуб Al Wakrah към края на легендарната си кариера.

Около стадиона има съоръжения за отдих, които ще служат на общността дълго след края на турнира. Те включват паркове, писти за бягане и местни заведения за хранене.

„Този ​​стадион ще остави дълготрайно наследство за общността и футболния отбор Ал Вакра. За феновете, които посещават мачове тук по време на Световното първенство, те ще бъдат възхитени от красотата на стадион, проектиран от забележителен архитект. Стадионът ще бъде символ на талантите в този регион и ще бъде запомнен за следващите поколения“, каза Махмуд.

Стадион Ал Джануб ще бъде домакин на седем мача по време на тазгодишното Световно първенство по футбол, започвайки със сблъсъка от група D между действащите шампиони от Франция и Австралия на 22 ноември.

Четете още

Избор на редактора