Астрономическата есен: Слънце и температури до 37°

Днес в 9 ч. и 50 мин. е есенното равноденствие и започва астрономическата есен. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Ще бъде слънчево, след обяд в равнините – горещо. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър с южна компонента. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще бъдат между 32° и 37°, в София – около 33°.

По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са 25°-27°. Температурата на морската вода е 23°-25°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала, предаде БТА.

В планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен юг-югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 27°, на 2000 метра – около 20°.

В неделя над източната половина от страната ще се задържи слънчево и горещо с температури на места до 33°-35°. Над Западна България, под влияние на приближаващ студен фронт, атмосферата ще се лабилизира. Ще се развива купесто-дъждовна облачност и на места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици, а температурите ще се понижат с 4-5 градуса.

В понеделник в западната половина от страната вятърът ще е от изток-североизток, слаб до умерен, в източната – от североизток, умерен до силен. Ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, по-значителни над южната половина от страната, но почти без валежи. Температурите и в Източна България ще се понижат и преобладаващите максимални ще бъдат между 23° и 28°.

Четете още

Избор на редактора